De som kan bör

För mig är det självklart att ett feministiskt perspektiv och jämställdhetsfrågan måste ses i stora sammanhang. Att det är ett horisontellt perspektiv som genomsyrar andra frågor, politikområden och verksamheter. Jag vill inte acceptera att jämställdhet i vissa lägen behandlas isolerat, att det minsann inte har något att göra med det ena eller det andra. ”Det går liksom inte att tänka på det här och nu vad gäller den här frågan”. Och så kan vissa verksamheter lämna frågan därhän och bekvämt gå vidare med sitt. Tidigare har jag lyft det i fråga om festivaler och deras ansvar.

I veckan kunde vi läsa vidare i frågan vad gällde Alexander Gerndt som i december 2011 dömdes för misshandel av sin ex-fru. Svenska fotbollsförbundet gjorde Gerndt klar för spel igen i april efter avstängning efter domen och han blev också uttagen att spela mot Brasilien. Det här är för mig ett solkart fall där Sveriges största idrottsförbund hade kunnat markera. Hade kunnat ta avstånd från en avskyvärd handling, som det dessutom fallit dom över, och därmed visat styrka och mod i frågan om avskaffandet av mäns våld mot kvinnor. Varit en förebild för andra. Istället får jag en känsla av avsmak inför det hela.

Istället för att tydligt ta avstånd genom att vidhålla avstängningen så jämställer förbundets vice ordförande Rose-Marie Frebran Gerndts misshandel av sin ex-fru med att vara full på krogen. Hon menar att det skulle vara svårt att bedöma vad en god förebild ska vara och att inte ens politiker är hundra procent perfekta människor. Håller med henne om det sista och vill tillägga att ingen människa är hundra procent perfekt. Inte minst för att det förutsätter en objektiv måttstock för vad det skulle innebära. Men vi har en lagstiftning i vårt land som torde kunna utgöra en del av manualen för Frebran och övriga inom förbundet. Vidare kan nog någon komma och utbilda dem i frågor om normer, sexism och respekt så får de ytterligare punkter att lägga till om de vill.

Jag är övertygad om att starka markeringar kan leda framåt. Att sporten (eller festivaler eller andra av mig icke genomgångna verksamheter) inte kan vara en sfär där inte ansvar tas för de här frågorna. Normer och beteenden formas och reproduceras även där (kanske inte minst inom herrfotboll…?) och kan inte utgöra en vad de säkert ser som ”frizon” från de här frågorna. Nej, utgör man nationellt förbund för den största sporten i landet så går det inte att avsäga sig ansvaret som förebild i viktiga samhällsfrågor. Sorry.

Svenska fotbollsförbundet borde ta sig en funderare på vad deras ansvar är och bör vara. Sen hoppas jag att de i framtiden tydligt markerar och inte jämställer mäns våld mot kvinnor med att ta ett par öl för mycket på krogen.

//Bea

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s