Heja Karlstad

Karlstad är en plats där man satsar på invånarna. Sjödinskan är i detta avseende en sann patriot som förespråkar solens stad med alla sina fördelar. Här finns båtar som är som bussar, konst som står ute, etiska pubkvällar och musikquiz på fredagar. Här finns aktiviteter anpassade efter människors specifika behov, för de som har funktionsnedsättningar, för de som är äldre, för de yngre och för de som tycker om brädspel.
Det finns dock en årlig aktivitet som känns en aningen tveksam i ”sola kalendern” och det är den där som handlar om att shopping ska vara tillägnad specifikt till de olika könen. Föregående år fick män, kvinnor och barn en egen dag på staden så att de kunde spendera loss lite extra då allt var anpassat efter den specifika målgruppen. Tanken var god, då ingen skulle exkluderas men upplägget kändes inte tutti completti i hjärtat..Vilka behov har dagens olika kön som gör det lättare att handla om man hypar upp de klassiska stereotyprollerna ytterligare? Blir det lättare som man att köpa ett par jeans om han i ögonvrån ser ett stånd utanför affären som säljer rakhyvlar med 6X vassare blad? Blir man som kvinna mer benägen att inhandla mumin-koppar om Leila som bakar, rear ut sin senaste kokbok och dessutom signerar den?

Föregående år erbjöd Karlstads stad kvinnorna att tävla i specialgrenar. Reklam inför eventet berättade om att en av grenarna skulle vara ”spring fort i höga klackar” medan männen på sin dag hade möjlighet att utmana en politiker i femkamp.

Då avundsjukan växte inombords, skrev Sjödinskan en insändare,( icke vetenskapligt förankrad men väl godkänd av hennes stöttande mor och mormor.) Den skickades in till lokaltidningen där skribenten önskade minst ett tävlingsmoment på hennes dag där man som kvinna fick bli nyponrosig pga fysisk ansträngning.

Förslag på grenar som kunde fungera, var dragkamp om en tröja eller fäktning med små oskyldiga stickor…allt för att hålla sig inom ramen för kvinnliga intressen, för att inte bryta normen men ändock för att bli en smula svettig…

…Arrangörerna lyssnade på kritiken och lovade förändring.
Nyligen har rosa banderoller åter fästs upp på shoppingcentrat ”Mitt i city” som informerar om att det är dags att boka in den 27:e i kalendern…om man är tjej och vill hålla igång hela kvällen lång. Tävlingar utlovas åter igen men i vilken form vet skribenten ej. Troligtvis kommer det inte handla om kast med slägga, sprint i rulltrappa som går åt fel håll eller klingbyte på cirkelsågen…men jag lovar att ge återkoppling efteråt för de som är nyfikna.

Varma hälsningar från Emma som håller tummarna för att Karlstad tänker längre, siktar högre och jobbar hårdare för jämställdheten. Ty detta är en plats, ett paradis där vi invånare bor och trivs!
Sol i sinne!

/Emma

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s