”Jämställdheten trampar vatten”

Idag kom Statistiska centralbyråns (SCB) På tal om kvinnor och män – Lathund om jämställdhet 2012.

I den samlas statistik som visar hur det ser ut mellan kvinnor och män inom en massa områden. Och det ser rätt mörkt ut. Eller låt oss säg att vi har en del att jobba på.

Den säger nämligen, till exempel, att:

Kvinnor utbildar sig i högre grad än män, kvinnor tar ut mer föräldraledighet än män, kvinnor arbetar deltid i högre grad än män och kvinnor har lägre lön än män. Den sammanräknade förvärvsinkomsten  är i alla åldrar lägre för kvinnor än för män.

Denna sammanfattning är saxad från SCBs pressmeddelande som du hittar i sin helhet här. Själva lathunden kan du hämta ner som PDF eller skicka efter för en ganska billig penning. Klicka på bilden för att komma åt publikationen.

Jag uppmanar feministen att skaffa en, speciellt om du som jag upplevt att meningsmotståndare kräver att du ska belägga varenda stavelse med källa (något de inte alltid behöver göra själva?) för annars är ingenting du säger värt något och knappt ens då heller.

Ha den i väskan, eller på annat sätt ständigt närvarande och när någon säger ”JÄMSTÄLLDHETEN HAR GÅTT FÖR LÅNGT!” så kan du fråga:

– Jasså, inom vilket område? Tidsanvändning (s. 38)? Lön (s. 72)? Kriminalitet (s. 84)? Och så vidare.

Så bläddrar en bara.

Det är så fett att kunna rabbla upp siffror och statistik och sånt gött som någon form av feministisk superhjälteskill. För även om vi vet att även det personliga är politiskt och att våra delade erfarenheter visst kan säga något om världen, fast vi inte har ”källa” på det, så är det ibland najs att bara ha en grund att stå på liksom.

 

/ Josephine

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s