We are all the winners?

Här är två förstasidor från en av Sveriges största morgontidningar. Den högra är från i söndags (4 november) och den vänstra från i måndags (5 november). Måndagsomslaget är typiskt vid den här tidpunkten på året. Fotbollssäsongen lider mot sitt slut. Knatteligor har avslutats, utomhus byts mot inomhus och inkast mot insparkar. Förlorare ska kvala, segrare ska kvala och vissa har precis sluppit kval eller missat sista poängen för att få kvala eller gå upp en division. Fotbollen är så spännande och nervös på hösten. I år extra mycket då nästan allt avgjordes precis i slutet av säsongen.

Men här, på en av Sveriges största morgontidningar, som läses av dryga miljonen människor i tryckt form och på nätet varje dag, visar sig också det patriarkala samhället sitt fula trynen ännu en gång. För omslaget till vänster är typiskt. Vinnarlaget för året har guldtröjor, guldhattar och pokal högt uppsträckt i luften. Det är glädje, det är känslor, det är lättnad. För sjätte gången har Elfsborg blivit bäst. Bäst i hela Sverige. Det är tydligt. Ingen kan missa det.

På tidningen till höger får en leta lite noggrannare. På det omslaget är det största för dagen att få bättre bilder. Det handlar om att skateboard har blivit folkligt. Peter Wolodarski har brett ut sig om något. Och sen, längst ner i mitten finns en lite ruta. Tyresö tog första guldet efter drama. Antagligen är det med för att Dagens Nyheter är en Stockholmstidning.

Så trots att det var ett större drama när Tyresö tog guld, trots att det är historiskt som det första guldet för klubben och trots att Tyresö ligger närmare Stockholm än Borås så får den nyheten ett så litet utrymme att det nästan är omöjligt att hitta det.

För hur ska de kvinnliga idrottsprestationerna någonsin attrahera lika mycket åskådare, sponsorer, eller deltagare när det från medias håll är så uppenbart att de kvinnliga idrottsprestationerna är värda mindre?

Och detta är symtomatiskt för hela idrottsvärlden. Manliga prestationer hyllas av andra män i det offentliga utrymmet på bekostnad av kvinnors prestationer och utrymme. Det är pinsamt att en av Sveriges största morgontidningar inte kommit längre och inte tar sitt ansvar, utan istället spär på och förstärker ojämlikheten på ett så här uppenbart sätt. Skulden är er.

/Susanna

Annonser

6 thoughts on “We are all the winners?

  1. Skönt att äntligen hitta en blogg med människor som ser samma saker som mig. När man påpekar sånt här för folk (läs: män) så slutar de lyssna. Har ni märkt det? Det blir knäpptyst. Några obekväma rosslingar, byte av sittben och kanske ett par flackande blickar ut genom fönstret.

    Om de inte asgarvar förstås. Kallar en kvinnosakskvinna och klappar en på huvudet.

    ÅÅÅHHH! FAAAAN! AAAARGGGGGG!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s