Spoileralert! – Det är en tjock tjej med

 Jag är tjock, har alltid varit det och kommer nog alltid att vara det. Väldigt, väldigt sällan under min levnadstid har jag haft tjocka kvinnor att relatera till i media medan det aldrig varit någon brist på tjocka män. Få tjocka kvinnor på film, i serier, i böcker eller i reklam. Tjocka män finns överallt, t.ex. i Jims värld och King of queens – tjocka män, smala kvinnor. Andra tjocka män, Jonah Hill och Seth Rogen. Ni fattar, fyra exempel men det är bara någon promille av alla tjocka män på tv och i film. Aldrig eller sällan är det en tjock tjej med. Är en tjej tjock framställs hon som äcklig, klantig och så äter hon alltid jättemycket mat (och en rad andra saker som hon alltid gör eller är som jag inte ens orkar ta upp).

Inspiration till att skriva det här inlägget fick jag när jag såg ett av de ”lysande” exemplen som båda visar på tillgången på tjocka män och den väldigt trångsynta bilden av tjocka kvinnor. Jag hoppas ingen av er sett den men gissar att de flesta gjort det. Min stora kärlek (Shallow Hal på engelska) med bl.a. Jack Black och Gwyneth Paltrow.* Någon kanske tänker ”Men den handlar ju om att det är okej att vara tjock och att man kan vara fin ändå?” eller ”den handlar ju om att det är insidan som räknas”. Nej, det gör den inte. Hela filmen är en lång orgie av hur äcklig hon är som är tjock – stolar går sönder när hon sitter på dem, poolen töms på vatten när hon hoppar i den och när hon kastar sina trosor på honom är de stora nog att rymma en lastbil. Han å andra sidan är en medelålders fet man som tycker sig ha rätten att bara vilja ligga med snygga tjejer. Och kanske skämtas det om hans ytlighet (när det kommer till hur kvinnor ska se ut!), det är med i titeln till och med, men ingen tycker egentligen att det är konstigt. Det är lite så han kan göra. Han är ju nämligen man. Han är ju ytlig, rolig, lite snäll osv och sen jättelångt ner på lista är han tjock. Hennes egenskaper finns bara när någon är under en förtrollning så att de inte ser hur tjock hon är. Hon är ju tjock framförallt. Så blir det därför också hos mig. Tjockheten hos mig som tjej går före allt. Allt jag är, är jag trots att/utöver att jag är tjock.

Den här bilden av (och bristen på) tjocka kvinnor har påverkat mig. Min tjockhet förknippas nämligen, för mig och andra, med sådana som hon i filmen – allt osexigt hon är, allt äckligt hon är, det är också jag. Alla tokroliga grejer som händer henne, som att sitta sönder en stol, tömma poolen när hon gör bomben osv, kommer också hända mig. Ett axplock på hur det påverkat mig är att jag runt 10-års ålder slutade gunga gungbräda – det skulle ju inte gå för att jag var tjock, mina lekkamrater skulle flyga iväg och slå sig, eller så skulle vi inte kunna röra oss alls. När tonåren kom slutade jag sitta i plaststolar – plaststolar är sköra och de skulle gå sönder under mig på ett ögonblick eftersom jag var tjock. Ungefär samtidigt slutade jag sitta i knät på andra, även om mina kamrater gjorde det. Det skulle göra ont, t.o.m. brytas, om tjocka jag satt där. Det spelade ingen roll vad de sa, jag visste ju. Inget av detta hade hänt, det är ganska ovanligt att det gör det, oavsett hur tjock man är. Men jag har sett mig själv som en av de få tjocka tjejerna på film, identifierat mig med dem.

En annan sak som jag lärt mig om tjocka visar sig i slutet av filmen. Han får veta att han är under förtrollning. Först tänker han att han inte kan vara med henne längre – usch, fy, blä, hon är ju äcklig – sen tänker han ”men jag älskar henne” och bestämmer sig för att ignorera hennes fulhet. Han råkar hångla upp hennes mamma för han tror det är Paltrows karaktär, (mamman är tjock U know). Sen ser han Paltrow. Och tänka sig! Han tycker hon är snygg! För han älskar ju henne! Så är det för oss tjocka. Så har jag fått lära mig av film och tv. Jag måste vara snäll, jag måste vara god och jag måste vara en helt igenom trevlig tjej för att någonsin få någon att älska mig eller ligga med mig. De måste känna mig, veta att jag är fin på insidan sådär att det skiner igenom till min utsida. Jag kan därför aldrig ha one-night-stands, ingen skulle någonsin vara attraherad av mig sådär plötsligt på krogen. Sex för tjocka handlar aldrig om enbart sex, bara om kärlek. (Vilken chock det blev för mig när det visade sig att det visst finns de som vill ligga med en även om man är tjock! För det finns det, folk vill liksom ligga med lite olika: tjock, smal, kort, lång, tjej, kille – det varierar. Jippi!)

Jag upplever det inte riktigt såhär idag, men det har också tagit mig 25 år att komma till insikt om att min tjockhet faktiskt är okej. Och jag vill passa på att tacka de som hjälpt mig dit, som på ett eller annat sätt bryter mot bilden av tjocka. De som också tycker det är sjukt och som ger mig hopp och som ger mig och andra chansen till en vettig självbild. Ett exempel är Julia Skott som bl.a. drev bloggen kroppsbilder och som öppnade ögonen för att alla ser väldigt olika ut (och som snart ger ut en bok om kropp och vikt och hälsa, HURRA!).  Ett annat exempel är Kakan Hermansson som reclaimat ordet tjock och som gör uppror mot smalhets och att inte få se ut som man ser ut. Människor som gör att unga tjocka tjejer inte behöver avstå från att sitta på plaststolar vid 13 års ålder. Tack Julia och Kakan! Och tack alla ni som förändrar, för det behövs.

/Elisabeth

*För er som inte vet det spelar Jack Black snubben som bara ligger med, och raggar på, snygga tjejer tills han får en förtrollning och ser människor insida som utsida – dvs. goda människor är snygga. Han träffar då en, vad han tycker, supersnygg tjej, Gwyneth Paltrow, som är ful(d.v.s. superfet) egentligen.

Annonser

10 thoughts on “Spoileralert! – Det är en tjock tjej med

  1. Ping: “In every fat girl, there’s a thin woman longing to get out.” « I'll be glorious.

  2. Jag har också tänkt på den filmen på just det sätt du beskriver. Man ska uppfatta filmen som att det goda segrar till slut men det gör det egentligen inte. Det är helt fruktansvärt att bara (super)smala tjejer kommer fram i media (finns ju dock några undantag i musikvärlden) och att vi tjejer ska matas med dessa skeva kroppsideal. Tack gode gud för att det finns de som vågar sticka ut allt mer (t,.ex. kvinnor på facebook som lägger ut bilder på sina normala, fina kroppar i baddräkt). Jag hoppas att dessa få ska dra med sig att fler och fler vågar visa upp sig och vara som de där. Det är verkligen hemskt det du beskriver, hur det är okej för män att vara tjocka men inte för kvinnor. Ändring måste ske! NU!!

    • Ja men precis. I slutet av filmen ska vi bli glada – han gillar ju henne ändå. Själv mådde jag bara illa, ”Ska det vara sådär svårt?” tänkte jag. Jag tycker ändå det känns som förändringens vindar är påväg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s