Du har ett val

När du gick upp i morse kanske du tänkte på allt du skulle hinna med på jobbet eller i plugget. Du kanske tänkte på hur många jobb du behövde söka för att inte bli av med a-kassa, om bemanningsföretaget skulle ringa in dig, vad du skulle äta till middag, hur det skulle gå för ditt lag i kvällens match, skulle personen du spanat in prata med dig, ja vad som helst kan ha svävat genom ditt medvetande. Du satte igång med dina göromål och reflekterade kanske inte mer över det. Gjorde som du gjort tidigare. Pratade med människor du pratat med förut. Sagt saker du sagt innan. Gått till ställen du gått till innan. Människan är ett vanedjur, you get the picture.

Men när du gick upp i morse så hade du ett val.

Du kunde välja att lyfta fram män som positiva exempel. Prata med personen bredvid när en kvinna hade ordet på mötet. Skämta om att ”regeringen” hemma ”tvingar” dig att ta hand om dina barn. Se till så att du fick ännu ett tillfälle att synas istället för en kvinna. Premiera en man istället för en kvinna. Uppmuntra en man. Nedvärdera en kvinna. Ropa hora efter någon i korridoren. Kommentera en kvinnas utseende. Säga att någon kastar tjejkast. Öka lönen för en man. Ge en man beröm för något en kvinna gjort. Bara rösta fram män i melodifestivalen.

Du kunde välja att göra som du brukar. Välja tonläge efter vilket kön du pratar med. Ge olika förmåner. Sanktionera en persons beteende. Fördöma en annans. Du kunde välja att ursäkta en vän som kanske gick för långt med ragget på krogen i helgen. Nicka förstående åt en kollega som berättar om sin idiotiska partner som hen kanske faktiskt kanske ”var tvungen” att läxa upp. Urskulda. Bortförklara. Försvara. Godkänna.

Men du har faktiskt ett val. Det har vi alla.

Du kunde också välja att inte ”otrohetsundersöka” din partner genom att tvinga in dina fingrar i hennes underliv. Du kunde välja att kalla det för vad det var, en våldtäkt. Du kunde välja att inte slå. Inte våldta. Inte förnedra. Inte hota. Inte förfölja. Inte förminska. Inte hata. Inte förlöjliga. Inte skambelägga. Inte skuldbelägga.

Du kunde välja att inte skjuta genom badrumsdörren. Att inte bortförklara en våldtäkt med att ”han var full”. Inte gruppvåldta på en buss. Inte fråga om kjollängd. Inte avslå förslag om feministiskt självförsvar i skolan. Du kunde välja att inte dela den otrevliga bilden som skämtar om våldtäkt på Facebook. Inte fråga om tidigare partners. Inte köpa hennes kropp. Inte sälja hennes kropp. Inte kidnappa henne. Inte röra henne.

Du kunde välja att inte sälja produkter genom nakna kvinnokroppar. Att inte objektifiera. Stereotypisera. Bolagisera. Industrisera. Inte skapa en känsla av att aldrig duga. Alltid vara för fet. För smal. För kort. För lång. För högljud. För tyst. För rak. För kurvig. För hårig. För utmanande. För from.

Du kunde välja att uppmuntra. Se. Stötta. Peppa. Respektera gränser. Se strukturer. Bryta normer. Ifrågasätta. Uppmärksamma. Agera. Reflektera.

Du kan välja. Du kan välja annorlunda. En persons handling spelar roll. Tillsammans skapar och förändrar handlingarna strukturer. Så tänk efter imorgon när du går upp. Tänk efter på vad har gjort, vad du kan göra annorlunda och gör det. Se din roll och den möjlighet till förändring som du faktiskt har.

/Susanna

Annonser

6 thoughts on “Du har ett val

 1. En stilla försynt fråga som dyker upp i mitt huvud när jag läser det här inlägget är ”vem är egentligen du:et som tilltalas”, eller vem antas utgöra du:et?

  • Hej!

   Alla kan antas vara du:et. Den eller de av delarna som du träffas av är de du kan påverka. Uppmaningen är att generellt reflektera över ditt eget beteende och se din egen del till att upprätthålla eller förändra.
   /Susanna

   • Inläggets ämne är viktigt, och jag vill poängtera att jag tror att jag kan urskilja en röd tråd som jag helt ställer mig bakom, men den blir lite otydlig, vilket med tanke på artikelns sakinnehåll kan vara bra att klargöra… Rimligtvis kan väl knappast alla göra dessa beteenden? Du skriver bland annat att ”Du kunde välja att göra som du brukar” Min fråga i detta är: Vilka ser du stå för detta beteende vanemässigt?

 2. Hej igen Susanna! Du kan bortse ifrån min senare kommentar (hittar inget sätt att ta bort den). Intressant inlägg, på många sätt 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s