Hinnan som inte finns

När jag föreläser om hedersrelaterat våld och förtryck för myndighetspersoner och andra inom olika ideella verksamheter brukar jag även prata om mödomshinnan och vikten av att kvinnor ska vara orörda innan äktenskap, inom familjer med hedersnormer. Hinnan som inte finns. Varje gång är det minst en som säger – ” jaha, finns den inte det visste jag inte”.

Mödomshinnan ska alltså vara en hinna över slidmynningen som går sönder vid första samlaget, därav myten – är tjejen oskuld så blöder hon. Då är hon ren. Utan skuld. Vad förlorar vi kvinnor när vi har sex första gången? Vi förlorar inget vi blir med skuld.

Hinnan är alltså ingen hinna utan en krans av veck som ser olika ut hos alla kvinnor. Det går inte att se om en kvinna har haft sex eller inte. I mitt arbete har jag hört det mesta. Unga tjejer kontrolleras, deras öde bestäms av godtyckligt vald person kanske en äldre dam eller herre med status inom gruppen. Eller att hela släkten väntar på att se blodiga lakan på bröllopsnatten. Det finns kapslar med blod man kan köpa via nätet. Det finns också de som vill operera sig för att bli oskulder igen. Det går ju självklart inte. Vissa får inte använda tampong för då spräcker man hinnan, vart mensblodet kommer ut är det ingen som funderar på. Eller könsstympning det yttersta sättet att kontrollera kvinnors sexualitet. Myten om mödomshinnan är allmänt spridd, fråga vilken 15 – 16 åring som helst?

Jag var länge aktiv inom Tjejjouren i Karlstad och fick möjligheten att föreläsa om sex för högstadieelever och i vartannat klassrum pratades det om att tappa oskulden. Att förlora oskulden är som att tappa bort något.

Flickors liv står på spel på grund av dessa sedvänjor och traditioner som är svåra att bryta, även om flickorna och pojkarna vet att det inte finns en hinna är deras föräldrar svåra att övertyga, dessa sedvänjor sitter så djupt att det kan ta flera generationer. Det tiden har vi inte.

//Asal

Annonser

One thought on “Hinnan som inte finns

  1. hörde för något år sedan av en kompis som studerade till sjuksköterska att någon av deras föreläsare jämfört mödomshinnan med plastfolie…….. känns ju tryggt att veta att de som utbildar vårdpersonalen har allt på klart, or not.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s