Hushållssysslosystemet

Till slut fick jag nog. Jag ville inte alltid vara den som städade, tvättade, lagade mat, gick ut med soporna, planerade inköp, tänkte, täckte upp och fixade. Jag var trött på att veta vad som fanns i skåpen, när toalettpappret var slut och när det behövdes ny tandkräm.

Jag påtalade detta för min sambo som sa; Men jag har så svårt att se när saker ska göras. Kan inte du påminna mig?

Efter denna replik blev jag ännu tröttare. Om jag nu ändå ska komma ihåg att påminna om saker som behöver göras, för att han ”inte ser”, så kan jag ju lika gärna göra det själv! Det blir enklare på nåt sätt. Så jag sa; Nej, det kan jag inte. Lös situationen.

Och det gjorde han. Han arbetade fram ett system som vi införde. Hushållssysslosystemet. På kylskåpet satte vi upp en lapp där alla våra hushållssysslor skrevs upp; diska, dammsuga, ta ut soporna, handla, laga mat etc. Gemensamt kom vi fram till hur många streck varje syssla skulle ge. Att dammsuga hela lägenheten är ju inte lika mycket värt som att ta ut soporna kom vi fram till. Således hade sysslor som att laga mat två streck, dammsuga tre streck, ta ut soporna ett streck osv.

Spännande tänkte jag. Nu ska vi se vad som händer. Och hände något det gjorde det minsann. Det blev nämligen tävling av det hela och racet om att komma först till sophink och dammsugare startade. Det gick till och med så långt att vi tog ”sovmorgon” bara för att vara den som gick upp sist och därmed kunde bädda sängen och få två streck….

Efter första veckan sa min sambo till mig i triumf; Jag har fler streck än du! Grattis tänkte jag, vad gött för dig! Efter hand jämnade det hela ut sig. Ibland hade jag flest streck, ibland han. Men det viktigaste var att vi båda kände att vi bidrog och att den ena inte behövde ha koll på allt.

Det som systemet framförallt innebar för oss var att det synliggjorde alla de sysslor som tidigare varit osynliga. Det är svårt att säga att man inte vet vad som ska göras om det står på en lapp på kylskåpet. Det är svårt att inte ta ansvar om man ser att den andra har dubbelt så många streck som en själv.

Vi pratade om att utveckla systemet och att omvandla strecken till avlönade timmar. Så att den tid som den ena lade ner mer än de andra skulle betala sig i pengar. Så långt kom vi dock aldrig eftersom vi båda var studenter och inte hade några pengar.

Så vad har hänt med systemet idag? Det har faktiskt avvecklats. Eftersom vi inte tyckte att det behövdes längre. Nya rutiner hade satt sig och vi kunde dela upp arbetet på ett bättre sätt. Men ibland får vi återfall och då sätter vi upp lappen igen. För att synliggöra. För att dela. För att vara jämställda.

/Maria

Annonser

3 thoughts on “Hushållssysslosystemet

  1. jag skulle ha provat det med, lät kul och med en smäll på käften på köpet!
    jag provade också massa olika saker för att dela upp det, men inget av det fungerade, efter 2 år ska jag upp mig. jag sa upp mitt jobb som oavlönad husmanager, sa bara att jag inte gör det längre och nu har det gått 9 månader sen jag sist städade, köpte hem, organiserade, skrev listor.
    i början var det jätte jobbigt att se hur diskmedlet tar slut utan att något nytt köptes, sista rullen toapapper… knepet är att alltid ha back up gömd i skåpen/garderoben som din partner inte vet om, då går det lättare att luta sig tillbaka när man vet att sin egen röv kan bli ren torkad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s