Hijabupproret – håller med eller håller inte med!

Jag har följt hijabupproret både på Twitter och på Facebook. Har vänner som har hållit med och täckt håret, andra har inte det. Alla håller med om att rasism och våld ska bekämpas men är detta den rätta vägen? och självklart får alla klä sig som dem vill. Det är där problemet kommer in. Är valet att bära hijab frivillig. När en ”väljer” att bära slöja följer det automatiskt med andra förpliktelser. Jag ser slöjan som en stark symbol för patriarkala strukturer. Det är en religiös symbol för kvinnoförtryck. Kvinnor i muslimskt styrda länder riskerar sina liv för att bli fria från slöjan. Ska vi i Sverige använda den som symbol för frihet?

Min fråga är, hur blev slöjan en symbol för frihet? I många länder använder kvinnor hijab alltså slöja, nigab(som direkt översatt betyder mask), chador eller andra liknande plagg som skydd.  De innebär att en ses på med respekt från män. De betyder att de inte är lösaktiga och inte tillgängliga. Detta gör att de så kan röra sig någorlunda fritt ute i samhället. Alltså slöja betyder att du inte blir sexuellt trakasserad eller våldtagen. Det är inte fritt fram.

Ska detta verkligen vara en symbol för kvinnans frihet att välja? jag har i alla fall svårt att tycka det.

Jag kom att tänka på författaren Fatima Mernissis ord. Hon är muslim och feminist.

”Var är kvinnan mest fri- i den västerländska eller i det österländska samhället? Den muslimska mannen använder rummet för att säkra sin manliga dominans genom att utestänga kvinnorna från offentligheten, men den vänsterländske mannen manipulerar kvinnan genom att skapa skönhetsidealet att en kvinna för att vara vacker måste se ut som fjorton år.

Målen är desamma i alla kulturer att få kvinnor att känna sig ovälkomna, otillräckliga och fula. ”

 Lever vi i ett patriarkalt samhälle? Svar ja!

 

//Asal

Annonser

2 thoughts on “Hijabupproret – håller med eller håller inte med!

  1. Knepig fråga, men manifestationen igår handlade väl om ett avståndstagande mot trakasserier mot en klädstil som signalerar en trosuppfattning många känner sig så hotade av att de t.o.m. tillgriper våld i stället för samtal.

  2. På så sätt blir ju slutwalk också en dålig grej? Att manifestera med höga klackar, massor av smink och ”slampiga” kläder (usch va jag ogillar det uttrycket) fastän sådana attribut i grunden är patriarkalt förtryck att kvinnan ska göra sig snygg för män?

    Men klart problematisk fråga, inget lätt svar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s