Om det ändå berodde på att jag var preggo

Jag mår illa en del numera, av olika anledningar kan jag tänka, alldeles för mycket halsbränna, ojämn sömn, för lite motion, för mycket godis osv. Vad vet jag, det var likadant förra hösten så det kanske är årstidsbetingat. Som hypokondriker med livmoder som lever i en sexaktiv heterorelation kan jag försäkra er: Mången gång har jag tänkt ”Jag är nog med barn!”. Ni kan lugna er, det är jag icke. Däremot har denna tanke också lett till att jag också ofta tänkt ”Om jag ändå var med barn, då skulle detta illamående vara mer okej, då skulle jag nog inte tycka att det var lika jobbigt”. Så idag (tisdag) när jag cyklade till skolan och halvvägs dit var tvungen att slita i halsduken för att illamåendet tog över så tänkte jag något liknande och tänkte sedan på Linas text publicerad samma morgon och på min tanke ”om jag ändå var gravid och det var därför” och blev rasande. Varför skulle jag tycka att det känns mer okej att vara illamående om jag var gravid?

Nu har jag aldrig varit gravid, jag skulle säkert gnälla som fan om mitt illamående, svullna fötter och värkande rygg. Men jättemånga av de jag känner som varit eller är gravida gör inte det. Jag har en kompis som under sin graviditet blev åksjuk till och med när hon själv körde och var tvungen att använda åksjukearmband och gravidvänliga piller i princip hela tiden när hon rörde sig. Men inte hörde jag henne gnälla. Jag har en annan vän som kräktes varje morgon när hon borstade tänderna under en längre period under graviditeten. Inte hörde jag henne gnälla. Hade deras illamåendesituation inte relaterat till en graviditet så tänker jag mig att det hade blivit behandlat annorlunda av mig och andra som hörde om det. Troligen av dom själva också. Det är ju så att säga, rätt jobbig situation att vara i när en inte ens mår bra när en kör själv eller inte kan borsta tänderna.

Är det inte då sjukt att jag vid mitt morgon-(middag och kvälls) illamående, som inte är relaterat till en graviditet, tänker att om jag mådde såhär och utöver det var på tjocken så skulle det vara ett okej illamående. Som om det vore ett bevis på ”livets mirakel” eller nått så en får vara nöjd att en ens KAN vara illamående. Va fan?

Vart är hon på väg med det här kanske några av er frågar er, och jag är inte helt säker på det själv. Men något sånt här: När det kommer till krämpor relaterade till livmodern, till exempel mensvärk, illamående eller förlossningssmärtor är det underförstått att vi ska ”ta det”. Det ”hör till”. Det är ”naturligt”. Ta bara det här med att det redan finns p-piller för män att tillverka, men att läkemedelsindustrin låter bli eftersom det bland annat ger biverkningar som akne och minskad sexlust. Att det är samma biverkningar för kvinnor, ja så kan det vara. Ta det bara. Det hör till när en vill kunna ha sex utan att tillverka ett barn, om en är kvinna vill säga.

Det är i vår kropp och i våra tankebanor att detta ”är som det är”, och jag tänker att det är få andra krämpor som människan (männen) har som i samma utsträckning skulle accepteras i lika hög grad, vare sig av människorna (männen) själva eller av omgivningen, som naturliga och att det hör till. Biverkningar relaterade till fertilitets vara eller icke vara, vare sig det är av piller, själva ägglossningen eller graviditeten – det är sånt som kvinnor får lov att ta och vara tacksamma över, det är så inpräntat i mig att jag till och med tänker att det vore lite av en befrielse om mitt illamående berodde på det. Det kan inte vara friskt.

/Elisabeth

Annonser

One thought on “Om det ändå berodde på att jag var preggo

  1. Pratet om att smärtor vid förlossning är naturligt är visserligen sant, men det är inget argument för att göra något åt det. Smärtor vid benbrott eller tarmvred är lika naturliga, men få brukar argumentera för att man inte ska försöka lindra de smärtorna. Appeal to nature brukar det argumentationsfelet kallas och är tyvärr väldigt vanligt. http://rationalwiki.org/wiki/Appeal_to_nature

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s