Ren, tyst och lydig

Under veckan har årsdagen av Fadime Sahindal uppmärksammats, det har nu gått 12 år sedan hon mördades.

Fadime Sahindal visade många av oss en företeelse vi inte sett i Sverige tidigare. Våld och förtryck på grund av familjens heder och anseende. Hennes kamp för flickor och kvinnors rättigheter oavsett religion och etnicitet undgick ingen. Hon lämnade ingen oberörd.

Hon blev mördad av sin pappa för att hon valde att gå sin egen väg. Hon har blivit en symbol för frihet och mod.
Hennes strid har fortsatt genom många människor som genom sitt engagemang och hårt arbete ständigt kämpar för flickor och kvinnors rättigheter. För flickors rätt att välja egna vänner, ha fritidsaktiviteter, välja sina kläder och framförallt välja kärleken. Självklarheter för vissa vilket kan innebära döden för andra.

För att kunna förstå och hjälpa de som drabbas av hedersrelaterat våld och förtryck behöver vi också förstå dem komplexa strukturerna. Dem patriarkala mönstren är tydliga. Släktens och familjens (först och främst männens) heder kopplas till flickor och kvinnors kroppar och beteende, och de ska bevakas och skyddas. Vara rena. Vara tysta. Vara lydiga. Ett påstått snedsteg kan förstöra hela familjens rykte.

Vad kan vi göra då? Kan vi göra något? Att erkänna att hedersrelaterat våld och förtryck existerar och att problemställningarna måste bekämpas med speciella åtgärder är ett steg i rätt riktning. Vi är inte där än, 12 år efter Fadimes död.
/Asal

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s