Brännande Vulva

Har ni sett filmen Sliding Doors? Det är en film med Gwyneth Paltrow där en får följa en tid i hennes liv ur två perspektiv. Två olika scenarion på samma situation, vilket betyder att utgången också skiljer sig avsevärt. Jag ska ge er en inblick i en period i mitt liv ur två olika perspektiv. Hur det blev och hur det kunde blivit.

 

Från det jag var 22 till jag var 28 år hade jag problem vid samlag. Det gjorde dödligt ont en period. Jag hade väl Vestibulit antar jag. Det betyder att en har, rent ut sagt, skitont om en försöker med penetrationssex. Orsaken till tillståndet hos mig hade nog en rad olika förklaringar. Som exempel har jag inte ätit P-piller (eller liknande preventivmedel) sedan dess, jag ställer aldrig upp på välgörenhetssex utan förspel, jag skulle aldrig i mitt liv använda de receptfria medel mot svampinfektioner i slidan som finns på apoteket, och jag tvättar slidan med enbart vatten eller eventuellt barnolja.

 

Till en början hade jag lite ont vid samlag men efter en tid var det omöjligt att ha det överhuvudtaget. Jag fick till slut tummen ur och gick till kvinnokliniken i min hemstad.

 

Scenario 1:

Där gott folk, träffade jag en fantastisk läkare! Hen var överläkare för kvinnokliniken och jag fick komma till henom regelundet. Hen undersökte och såg att mina slemhinnor var utslitna och behövde stärkas för att smärtan skulle kunna försvinna. Varje gång penslade hon på ett medel som brände för att hjälpa uppbyggnaden. Varje gång hen penslat på medlet och det började bränna så svalkade hen min brännande vulva genom att vädra med en solfjäder och klappa mig på benet. Jag blev beordrad att avstå från penetrationssex under ca 6 månader. Hen lyssnade på mig och pratade med mig som om mitt problem var verkligt och hen fick mig att förstå att jag inte var ensam.

En period fick jag och min partner också gå på en typ av sexterapi för att lösa upp låsningar som gjorde att jag spände mig.

 

I nästan 2 år gick jag till denna läkare. Aldrig fick hen mig att känna mig dum. Aldrig gav hen upp på mig. Efter den tiden lärde jag mig att hantera problemet och jag kunde med lite tålamod ha ett samliv som jag och min partner ändå tyckte fungerade. Sen fick jag barn vilket blev den slutgiltiga lösningen för åkomman.

 

Scenario 2:

Jag kommer in och sätter mig mittemot en överläkare som verkar trevlig. Hen säger följande. Vesibulit finns inte. Det är sjukvårdens bemötande som gör tjejer sjukare. Vi får bekräftelse för våra påhittade känslor och blir då sjukare, fast bara i huvudet då! Nej, sexlivet som är så viktigt för familjelivet. Om kvinnan inte ställer upp på sex och ligger och tror att hon är sjuk så blir mannen ledsen och då blir också familjen lidande med ledsna barn (!?) och hela idyllen faller. Nej, ta och gå hem och ha sex med din man och tänk inte mer på detta.

 

Efter samtalet gjorde hen en gynekologisk undersökning på mig och tog prover. Den gjorde ont! Jag sitter där gråtfärdig efter det samtalet och undersökningen (fast är noga att dölja det). Går därifrån utan hjälp och en overkligt tom känsla i magen.

 

Sanningen är att båda dessa scenarion hände mig. Det första hände när jag hade ont och jag fick jättebra hjälp. Det andra hände efter att jag slutat gå till kvinnokliniken. Det hade gått några år och fick jag en underbar svampinfektion igen och ringde samma klinik för att få behandling. Jag fick inget recept utskrivet utan de ville att jag kom in för undersökning först då det var så länge sedan jag varit där. Sköterskan meddelade att den läkaren jag haft inte fanns kvar, utan det hade börjat en annan och de frågade om det gick bra. Jag tyckte väl att det inte gjorde något då jag ändå bara skulle dit för att få min medicin. Jag blev så jävla förnedrad och nedtryckt av den förbannade idioten! Hur vågade hen att säga de där sakerna till mig?! Speciellt som hen inte hade med det att göra då jag inte ens var där i det ärendet. Jag hade ju redan fått hjälp med det flera år tidigare. Antagligen kände hen så starkt att jag var en patetisk psykiskt sjuk kvinna som behövde veta att jag inbillat mig.Jag anmälde henom efter det men vet inte om det blev något utav det. De ringde mig och ställde frågor, mer vet jag ej.

 

När jag tänker tillbaka blir jag så himla förbannad på den där jäkla läkaren. Jag hade tur att jag inte träffade på henom förrän jag fått hjälp. Men hur många tjejer och kvinnor som lider av denna vidriga åkomma har hen avfärdat under sin tid som läkare?

 

Träffar du på en liknande idiot till läkare så anmäl och gå till någon annan! Någonstans finns fler gynekologer som min räddare i nöden Kerstin, det måste vi tro!

 

//Vera

Annonser

3 thoughts on “Brännande Vulva

  1. hej och tack för detta inlägg. jag har börjat få problem vid penetrationssex och vet inte vad jag ska ta mig till riktigt. jag har ringt 1177 säkert tio gånger vid olika tillfällen och de har typ sagt att jag ska ta en alvedon. har varit hos en gynekolog en gång som rusade in och ut ur undersökningsrummet (och min fitta) utan att lyssna på vad jag hade att säga. jag har ringt till flera olika vårdcentraler i min närhet och fått höra att de inte har några gynekologer där, däremot manliga läkare, vilket jag inte känner mig trygg med. jag är rädd för att inte få adekvat hjälp så jag söker hellre inte hjälp alls och har helt enkelt inte penetrationssex. vilket är supersorgligt för innan de här problemen började uppskattade jag verkligen det. jag vet inte vad jag ska göra, jag orkar verkligen inte hamna hos dåliga läkare som inte tar mig på allvar. har du några tips? jag undrar också om du har kunnat använda tampong eller menskopp medan du har haft ont i fittan? har en känsla av att jag inte borde använda det pga mina problem, att det kanske gör problemen värre. jättetacksam för svar! (känns förresten lite sjukt att jag känner mig mer trygg med att berätta om det här i ett kommentarsfält på internet än hos en läkare.)

  2. jag har funderat på att anmäla, men det var ett tag sedan jag var där, och vi alla vet ju hur kvinnor behandlas i rättsärenden…

    jag har både vaginism och vestibulit. jag har gjort hela min research på forum, bloggar, dokumentärer mm.
    det finns inget konkret botemedel, det finns inget som är bombsäkert. du kan ha det i några dagar till resten av livet.
    kom ihåg att aldrig ha sex som inte är 100% för din egen skull. allt annat förvärrar din åkomma.
    jag hoppas att vi får vår sexuallitet tillbaka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s